Verplaats jij je wel eens in je klant? Maar dan ook écht? De beste manier om dat te doen is door met je klant in gesprek te gaan en hem of haar het hemd van het lijf te vragen, door ze te interviewen. Vind je dit lastig of heb je de tijd er niet voor (over)? Dan kun je ook onderstaande vragen voor jezelf beantwoorden. Het nadenken over deze vragen is trouwens ook een goede voorbereiding voor eventuele klantinterviews.
Het uitgangspunt: Wat wil je bereiken door je in je klant te verplaatsen?
Als jij je in je klant wilt verplaatsen, heb je daar vast een doel voor. Wil je meer lezers op je blog? Meer sales halen uit je leads? Of juist de klanttevredenheid vergroten? Ga voor jezelf na wat jouw doel is. Welk deel van je bedrijf, van je processen of je communicatie beoog je te verbeteren?
Want alleen als je weet wat je wilt bereiken, kun je hier gericht op gaan onderzoeken. Alleen als je een doel hebt kun je scoren. Het bepaalt bijvoorbeeld welke personen je gaat onderzoeken.
Vraag 1: Wie is je ideale klant?
Om te bepalen wie je ideale klant is, neem je een aantal klanten in gedachten waar je nu al prettig mee samenwerkt. Klanten waar je er wel meer van zou willen. Klanten die passen bij jouw organisatie én bereid zijn om te betalen voor jouw dienst. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze klanten? Welke kenmerken delen zij? Bevinden ze zich in eenzelfde branche, hebben ze een gelijke grootte, of zit het in de persoonlijkheid van jouw gesprekspartner.
Je kunt dit ook omdraaien. Welke klanten kosten je veel energie of leveren gewoon te weinig op? En waar ligt dat dan aan? Weten wat je niet wilt sluit ook al veel uit en helpt je, omdat je zo dichter bij jouw ideale klant komt.
Je ideale klant is trouwens altijd een persoon. Nooit een bedrijf, organisatie of afdeling. Bedrijven of afdelingen nemen geen besluiten, schaffen geen diensten aan en gaan niet met jou in gesprek. Dat doen mensen. Dus op wie richt jij je in je communicatie? Wie staat er centraal als jij je blogs schrijft? Wie is jouw gesprekspartner in salesgesprekken? Wie is jouw contactpersoon tijdens jullie samenwerking?
Heb je een beeld bij je ideale klant? Mooi. Dan gaan we ons nu in hem of haar verplaatsen.
Extra tip: Je ideale klant is trouwens altijd een persoon. Nooit een bedrijf, organisatie of afdeling. Bedrijven of afdelingen nemen geen besluiten, schaffen geen diensten aan en gaan niet met jou in gesprek. Dat doen mensen. Dus op wie richt jij je in je communicatie? Wie staat er centraal als jij je blogs schrijft? Wie is jouw gesprekspartner in salesgesprekken? Wie is jouw contactpersoon tijdens jullie samenwerking?
Vraag 2: Wat is de rol in de organisatie?
Nu je weet wie je ideale klant is, vraag ik je te kijken naar zijn of haar rol in de organisatie. Is het een gebruiker, beslisser of beïnvloeder als het gaat om jouw dienst. Soms bekleed één persoon meerdere rollen, soms ook maar één rol. Het is wel van belang om te weten welke rol jouw ideale klant vervult, omdat voor elke rol andere overwegingen doorslaggevend kunnen zijn. Bij de één gaat het om zaken als kosten, rendement, (tijds)besparing en efficiëncy, terwijl de ander eerder kijkt naar bijvoorbeeld gebruiksgemak, eenvoud en overzicht.
Vraag 3: Hoe ziet de gemiddelde werkweek van jouw ideale klant eruit?
Hoe ziet dat bij jouw klant eruit? Verplaats je eens in de werkdag van je klant. Vanaf het moment dat hij zich richting het werk begeeft tot het moment dat hij de deur weer achter zich dicht trekt. Wat gebeurt er allemaal? En hoe zouden zijn of haar collega’s jouw klant omschrijven? Wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van jouw klant?
En gaat jouw klant elke dag met veel enthousiasme aan de slag? Of worden de minuten weggekeken tijdens de werkdag? Welke verantwoordelijkheden brengt deze baan met zich mee? En maakt hij zich daar na werktijd ook nog druk over?
Vraag 4: Wat houdt hem bezig?
Waar ligt je klant ’s nachts wakker van? Of is het juist iemand die zich niet gek laten maken? Wat zijn de pijnpunten in zijn organisatie waar hij een oplossing voor zoekt, omdat hij denkt dat het sneller, beter, mooier of interessanter is dan wanneer hij het zelf zou doen.
Wat kan er beter binnen de organisatie? Wat zou voor hem of haar de ideale situatie zijn? Wat zou zijn werk en werkomgeving nog beter maken? Welke pijnpunten en verlangens zijn er waar jouw dienst een invulling aan zou kunnen geven?
Vraag 5: Hoe gebruikt jouw ideale klant Social Media?
Social media, een groot deel van Nederland kan niet meer zonder. Geldt dat ook voor jouw doelgroep? En zo ja, wat doen zij op Social Media? Zijn ze heel actief en delen ze veel informatie over zichzelf, de organisatie waar ze werken en hun privéleven? Of zijn het reaguurders? Kunnen ze uren op Social Media rondneuzen en volop duimpjes, hartjes en comments uitdelen zonder heel veel over zichzelf bloot te geven?
Op welke kanalen vind je ze vooral terug? En wat posten ze dan? In welke vorm? Maar ook: wie volgen ze? En van welke groepen zijn ze lid? Door dit te onderzoeken en jezelf in je klant te verplaatsen leer je veel over hun persoonlijke en zakelijke interesses. Ook wordt zichtbaar door wie of wat ze zich laten beïnvloeden.
Extra tip
Heb je alle bovenstaande vragen beantwoord? Mooi. Dan heb je nu al een aantal mooie eerste inzichten die je kunt gebruiken om jouw diensten en communicatie te verbeteren of als input voor de gesprekken die je met jouw klanten voert.

Hoi Ik ben Danielle.
Met mijn blogs wil ik je op weg helpen bij het vinden, binden en behouden van je klanten. Niet door middel van harde sales, maar vanuit verbinding. Verbinding tussen jouw organisatie, jouw merk en jouw klanten.
WIl je dat ik een keer met je mee denk? Laat dan hieronder een bericht achter.
Wil je nog meer inspiratie? Lees dan ook één van de andere blogs.
Aan de slag: maak een persona
Je bent er helemaal klaar mee. Het lijkt alsof je de klik met je klanten maar niet kunt maken. Het lijkt of datgene dat jij de wereld in slingert niet bij hen landt, dat ze niet getriggerd worden om contact met je op te nemen. Jouw posts. blogs en video's lijken hen...
Vijf valkuilen bij het in kaart brengen van de klantreis
Hoef ik je niet meer te overtuigen dat het je tijd en moeite echt waard is? En wil je echt aan de slag met (zelf) in kaart brengen van de customer journey? Mooi! Maar pas op, als je aan de slag gaat, wil je natuurlijk wel dat jouw tijd, energie en middelen goed...
De ervaring leert: Piet van der Putten
Ook als ondernemer hebben we klantervaringen. Zowel zakelijk als privé. Niet elke klantervaring doet iets met je. Maar van de uitschieters kunnen we allemaal iets leren. Waar werd je enthousiast van? Hoe kon jouw leverancier je verrassen? Of waarom zet je ergens...