fbpx

Je hebt al zo weinig tijd en moet scherpe keuzes maken in wat je wel en niet doet. Dus waarom zou je dan toch tijd moeten steken in het onderzoeken van je doelgroep en het opstellen van één of meerdere buyer persona’s.

Laat mij je overtuigen.
Ik geef je vier redenen om een buyer persona te maken.

Wil je eerst weten wat een buyer persona is? Lees dan ook even dit blog.

 

1. Het maken van een buyer persona levert tijd op

Ja, je leest het goed. Als je eerst wat tijd investeert in het maken van een buyer persona ga je die tijd dubbel en dwars terugverdienen. Hoe? Als jij het profiel goed hebt opgesteld, dan kun je op basis hiervan gefundeerde keuzes maken. Past het niet bij je buyer persona en dus niet bij je klant? Dan stop je ermee. Het helpt je dus te elimineren wat er niet toe doet. Leg je marketing en communicatie eens naast je buyer persona. Waar zit een match? En waar niet? Waar ga je dus meer van doen? En wat laat je voortaan zitten?

 

2. Je maakt content die raakt

Een goede buyer persona zorgt ervoor dat jouw marketing, diensten en services naadloos aansluiten op jouw klanten. Dat je hen écht grijpt met de teksten die je schrijft. Dat je de woorden gaat gebruiken die ze zelf ook altijd gebruiken. Het zorgt ervoor dat je klanten het gevoel hebben dat je het eigenlijk over hen hebt. Het maakt dat je Social Media kanalen als vanzelf nieuwe volgers aan gaan trekken, omdat je hun verlangens weet te raken. Omdat je weet wat hen bezig houdt, welke problemen zij op moeten lossen. En omdat je hen het gevoel geeft dat jij daar de oplossing voor hebt.

 

3. Alle collega’s kunnen zich in de klant verplaatsen

Geen collega meer die zich afvraagt waarom de klant zich nou zo druk maakt als de afspraak een keer moet worden verschoven. Ze snappen nu dat die klant zich intern ook weer moet verantwoorden én dat daar voor de klant veel vanaf hangt.

Zorg dus dat iedereen, van secretaresse tot buitendienst in ICT snapt wie je klant is, wat zijn belangrijkste taken, problemen en verlangens zijn. Zo voorkom je dat jíj je uiterste best doet om de klant te ontzorgen, maar jouw inzet door iemand anders volledig teniet wordt gedaan.

Met name ook in de sales en customer service gesprekken gaan goede klantinzichten veel opleveren: nieuwe klanten, tijd en wederzijds begrip. Je klant krijgt nog meer het idee dat jij hem of haar snapt. Dat je weet wat er speelt én dat jij daarbij de aangewezen partij bent om te helpen.

 

4. Je kunt je diensten finetunen zodat ze beter bij je klant passen

Je kunt de inzichten uit de persona’s niet alleen inzetten voor het optimaliseren van je marketing en het aantrekken van nieuwe klanten. Het kan ook een krachtig middel zijn voor het behouden van je klanten. En wel op twee manieren:

1. Kijk naar je vervolgaanbod.

Als jullie samenwerking ten einde is. Heb je dan nog een vervolgaanbod voor je klant? Als het goed is, heb je één van zijn problemen opgelost een verlangen vervuld. Of je hebt juist geholpen bij het afronden van een taak van je klant, alleen dan op een manier die sneller, mooier of beter is dan wanneer hij het zelf had gedaan. Kijk nog eens naar de persona. Wellicht ontstaan er nu nieuwe taken, verlangens of problemen waar jij een oplossing voor hebt met een vervolgaanbod.

2. Laat je dienst naadloos aansluiten op de behoefte van de klant

The devil is in the details. Je kent de uitspraak wel. Maar dan is het wel van belang dat die details aansluiten op de behoefte van je klant. Door de inzichten uit de persona kun je ervoor zorgen dat juist ook de details gaan kloppen en jouw aanbod dus naadloos aansluit op je klant. Zodat ze steeds weer bevestig worden in hun keuze voor jouw organisatie.

 

En? Heb ik je overtuigd met deze vier redenen om de buyer persona op te stellen? 

En heb ik je overtuigd? Ga jij ook aan de slag met het opstellen van een buyer persona? Of heb je nog meer overtuiging nodig? Stuur me dan eens een mail op danielle@endaan.nl. Ik ga graag met je in gesprek.

Hoi. Ik ben Danielle.

Met mijn blogs wil ik je op weg helpen bij het vinden, binden en behouden van je klanten. Niet door middel van harde sales, maar vanuit verbinding. Verbinding tussen jouw organisatie, jouw merk en jouw klanten.

WIl je dat ik een keer met je mee denk? Laat dan hieronder een bericht achter.

Wil je nog meer inspiratie? Lees dan ook één van de andere blogs. 

Aan de slag: maak een persona

Je bent er helemaal klaar mee. Het lijkt alsof je de klik met je klanten maar niet kunt maken. Het lijkt of datgene dat jij de wereld in slingert niet bij hen landt, dat ze niet getriggerd worden om contact met je op te nemen. Jouw posts. blogs en video's lijken hen...

Lees meer

De ervaring leert: Edwin den Heijer

Ook als ondernemer hebben we klantervaringen. Zowel zakelijk als privé. Niet elke klantervaring doet iets met je. Maar van de uitschieters kunnen we allemaal iets leren. Waar werd je enthousiast van? Hoe kon jouw leverancier je verrassen? Of waarom zet je ergens...

Lees meer

De ervaring leert: Piet van der Putten

Ook als ondernemer hebben we klantervaringen. Zowel zakelijk als privé. Niet elke klantervaring doet iets met je. Maar van de uitschieters kunnen we allemaal iets leren. Waar werd je enthousiast van? Hoe kon jouw leverancier je verrassen? Of waarom zet je ergens...

Lees meer