fbpx

Elke dag maak je een heleboel keuzes voor je bedrijf. Maar waar zijn die keuzes op gebaseerd? Op je onderbuik gevoel of op de wereld om je heen? Op wat anderen je vertellen of van je verwachten? Op wat je anderen ziet doen, of wat je zelf altijd al zo deed? 

Dat kiezen kan veel makkelijker. Je hebt er wel twee dingen voor nodig:

 

  1. Een stevige, duidelijke basis.
  2. Inzicht in je cijfers.

Een sterke basis vertegenwoordigt jou en je klant

 

Kiezen wordt makkelijker als je een goede basis hebt. Een basis die duidelijk weerspiegelt waar jouw bedrijf voor staat én die past bij jouw klanten. Als je een sterke basis weet te leggen, dan wordt kiezen veel makkelijker. Zo creëer je een duidelijk eigen profiel voor je bedrijf en weet je klanten te raken.

Wat mij betreft bestaat die basis altijd uit twee elementen: jij & je klant. Het uitgangspunt ben en blijf jij met jouw bedrijf. Weet jij waar je voor staat? Heb jij scherp wat jouw unieke geluid en boodschap is? En welke kernwaarden daar dan weer bij passen?

Heb je kernwaarden nog niet in helemaal scherp? En vindt je het lastig om ze te bepalen? Vraag dan eens mijn stappenplan voor het bepalen van je kernwaarden aan. Ik neem je dan stap voor stap mee in het vinden en vastleggen van je kernwaarden.

Als je deze inzichten dan combineert met gedegen kennis van jouw ideale klant en zijn of haar klantreis dan heb je een gouden basis. 

Als je deze twee elementen in beeld hebt wordt keuzes maken een eitje. De dingen die niet bij jou passen? Daar moet je niet eens aan willen beginnen. En de producten, diensten, kanalen of boodschappen die niet bij je klant passen? Dat is echt zonde van je tijd. Want dat wordt niet gelezen of gekocht. 

 

Je cijfers liegen niet. 

Aan de andere kant heb je daar ook nog je cijfers. Je omzet, je winst, het aantal producten of diensten dat je verkoopt, je websitebezoekers, volgers op de verschillende social media kanalen, reacties op blogs en posts, etc. Allemaal dingen die je kunt meten. En die je iets vertellen over jouw bedrijf en de behoefte van jouw huidige klant.

Welke producten of diensten worden nu het meeste afgenomen?
Op welke producten of diensten maak je de meeste winst?
Op welke kanalen heb je de meeste actieve volgers?
Op welke social media posts wordt het meeste gereageerd?
Welke blogs worden het beste gelezen?

Ga eens op onderzoek uit. Waarom zijn deze producten, diensten of onderwerpen in trek bij je klanten? Welk verlangen van je klant vervullen ze? Of welk probleem lossen ze op? In welke situaties spelen ze? En zou je meer met deze verlangens, problemen en situaties kunnen doen?

Aan de andere kant zijn er dus ook dingen die je nu nog doet, maar die niet bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. Zijn er kanalen waar jouw klant eigenlijk niet zit, maar jij wel? Stop dan met daar tijd in steken en benut deze tijd om daar te zijn waar jouw klant ook is.

Hetzelfde geldt voor die diensten die je op de website hebt staan, maar die eigenlijk nooit af worden genomen. Of, erger nog, misschien heb je wel diensten die eigenlijk helemaal niet rendabel zijn. Die niets bijdragen aan je winst. Of je teveel tijd en energie kosten.   

Kijk dus eens per kwartaal ook kritisch naar je cijfers. Dit helpt je keuzes te maken. Waarvan kun je nog veel meer gaan doen? En vooral ook: wat kun je gaan schrappen?

Keuze gemaakt? Blijf erbij! 

Mooi. Je hebt een keuze gemaakt. Je kernwaarden bepaald. Focus gelegd op bepaalde thema’s, verlangens, problemen en situaties bij je klanten. Misschien heb je zelfs wel producten of diensten geschrapt. Dat is pas het begin. Het moeilijkste komt nog. Nu moet je bij je keuzes blijven.

Met alle online en offline verleidingen die we tegenwoordig kennen is niets zo moelijk als blijven staan voor de keuzes die je hebt gemaakt. Het helpt dan om voor jezelf heel zichtbaar te hebben waar jij voor staat en wat jouw klant bezig houdt. Geef het een prominente plek in je kantoor. Zo herinner je jezelf er elke dag weer aan.

MEER WETEN?

Graag meer informatie ontvangen of
een orienterend gesprek in plannen?
Neem contact met me op!