Je kernwaarden. Als ze écht kloppen vormen ze een waardevol kompas bij de verschillende keuzes die je met jouw bedrijf moet maken. Of het nu gaat om een uitbreiding van je dienstverlening, het schrijven van een nieuw blog, het maken van een advertentie of het aannemen van een nieuwe medewerker. In al deze gevallen kun je je kernwaarden gebruiken om je keuzes aan te toetsen. Maar let op: maak je geen fouten bij het bepalen van je kernwaarden?
,Die nieuwe medewerker bijvoorbeeld. Passen zijn persoonlijke normen en waarden bij de kernwaarden van jouw organisatie? Is dat niet het geval? Dan doe je jezelf een groot plezier door hem niet aan te nemen. Grote kans dat het anders op een later moment alsnog mis loopt, omdat hij moeite heeft om jullie verhaal naar buiten toe te vertellen. Of om uit te dragen waar jullie organisatie écht voor staat. En als niet alle neuzen dezelfde kant op staan, dan wordt het lastig om een duidelijk profiel in de markt te zetten.
Die kernwaarden kunnen dus een belangrijke basis vormen voor je bedrijf. Maar als jij dit echt als basis gaat gebruiken, dan is het wel essentieel dat ze kloppen en dat ze bruikbaar zijn als kapstok.
Dus let op. Vermijd deze veel gemaakte fouten bij het bepalen van je kernwaarden:
Fout 1: Je kiest kernwaarden die niet bij je passen
Misschien heb je een externe partij ingeschakeld bij het bepalen van je kernwaarden, daar is niets mis mee. Mits ze weten wat ze doen. En ze echt naar jullie luisteren. Als ze niet hun eigen visie op jouw bedrijf er doorheen drukken. Daarvoor moeten ze doorvragen tot ze bij de kern zijn en niet bij het eerste het beste woord enthousiast meeschrijven. Eén woord kan bij verschillende mensen verschillende associaties oproepen. Zo kan ervaring bij de één staan voor het grote aantal jaren dat ze die dienst al leveren, terwijl het bij de ander kan staan voor de unieke ervaring die ze de klant willen bieden.
Blijf dus, vooral als jullie anderen hierbij betrekken, ook naar je eigen gevoel luisteren. Kloppen de woorden nog niet voor jou, voor jullie organisatie? Dan doen ze dat over een jaar waarschijnlijk ook niet. Als het nog niet goed genoeg is, nog niet scherp genoeg, ga dan door tot het dat wel is.
Fout 2: Je bent te bescheiden of onzeker geweest.
Wat denken anderen wel niet als ik zeg dat deskundig onze kernwaarde is? Dan vinden ze zeker dat we hoog van de toren blazen. En wat als we dat niet waar kunnen maken? Wat als we door de mand vallen.
En dus kies je voor een andere optie. Eentje die minder over jouw organisatie zegt. Een optie die veiliger voelt, binnen je comfortzone. Maar ja, is dat ook de best passende optie? Om als kompas en leidraad te kunnen dienen heb je stevige woorden nodig, die ergens voor staan. Geen compromissen.
Fout 3: Je hebt te algemene, nietszeggende kernwaarden gekozen
Je hebt als advocatenkantoor bijvoorbeeld voor integer gekozen. Of je zegt als reclamebureau dat je creatief bent of als accountant dat je betrouwbaar bent. Natuurlijk is een advocaat integer en een reclamebureau creatief.
Als het goed is zijn ze al je concurrenten ook integer, betrouwbaar of creatief. Dit is iets wat een klant van je verwacht. Dit is wat je tenminste moet zijn. Dit zijn geen waarden waarmee je je onderscheidt van de andere dienstverleners.
Fout 4: Teveel kernwaarden
Je kiest teveel kernwaarden. Hoe meer kernwaarden je kiest, hoe diffuser het beeld dat je naar buiten toe uit straalt. En hoe moeilijker het wordt om je collega’s echt aan te laten haken op de kernwaarden. Het optimum zit wat mij betreft op drie. Kom je uit op meer dan 5, dan moet je écht terug naar de tekentafel. Misschien kun je twee woorden samenvatten met één ander woord? Of zijn er woorden die eigenlijk in elkaars verlengde liggen? Of is één van je kernwaarden een onderdeel van een andere kernwaarde. Bekijk ze nog eens kritisch.
Fout 5: Nadat je ze hebt vastgesteld, neem je je kernwaarden nooit meer onder de loep.
Nog een laatste tip: neem je kernwaarden één keer in de twee jaar onder de loep. Elke organisatie groeit en beweegt mee met interne ontwikkelingen en ontwikkelingen in de markt. Medewerkers komen en gaan. En de medewerkers die blijven ontwikkelen zich ook.
Kortom, we groeien allemaal en onze bedrijven groeien mee. Dus passen die kernwaarden die je twee jaar geleden vast hebt gesteld nu nog steeds?
Wat zijn jouw kernwaarden?
Ik ben benieuwd? Wat zijn jouw kernwaarden? Wat kenmerkt jullie organisatie en maakt het uniek? Waar onderscheiden jullie je mee? Wat is jullie kompas? Twijfel je nog? En wil je dat een buitenstaander met je mee kijkt? Wil je zeker zijn dat geen fouten hebt gemaakt bij het bepalen van je kernwaarden? Je mag me altijd mailen op danielle@endaan.nl.

Hoi. Ik ben Daniëlle.
Ik help je bij het leggen van een connectie tussen jouw bedrijf én jouw klanten, zodat jij een continue stroom enthousiaste klanten krijgt.
In Het KlantenLab kun je zelf aan de slag met klantonderzoek. Ik begeleid je bij het bepalen van jouw doelgroep, het in kaart brengen van de persona én de klantreis. En op basis daarvan ga jij in het KlantenLab zelf aan de slag met het ontwikkelen van jouw aantrekkelijke marketing en aanbod en het verbeteren van je processen.
Benieuwd of Het KlantenLab iets voor jou is? WIl je dat ik een keer met je mee denk? Laat dan hieronder een bericht achter.
Wil je nog meer inspiratie? Lees dan ook één van de andere blogs.
Zonder marketingbudget klanten aantrekken
Heb je een beperkt budget voor jouw marketing? Of misschien zelfs helemaal geen budget dat je uit wilt of kunt geven? Wanhoop niet. Ook met een beperkt budget of zonder marketingbudget kun je klanten aantrekken en impact maken. Dit kost je alleen tijd en...
Impact maken met jouw marketing? Het kan ook met beperkte middelen
Marketing heeft alleen maar zin als je er veel tijd en geld in stopt. Nou, ik geloof daar dus niet in. Ik denk dat ook jij, als je de jouw beperkte tijd en middelen op de juiste manier inzet, meer kunt bereiken dan je nu denkt. Je hebt dus een beperkt marketingbudget...
Potentiële klanten haken af op jouw boodschap. Geluksvogel!
Ja, je leest het goed. Jouw potentiële klanten haken af op jouw boodschap en dan heb je geluk? Klinkt niet zo logisch. Toch is het zo. Tenminste, als je een échte boodschap hebt. Als jouw boodschap heel duidelijk en onderscheidend is. Als ze afhaken op het duidelijke...