Marketing heeft alleen maar zin als je er veel tijd en geld in stopt. Nou, ik geloof daar dus niet in. Ik denk dat ook jij, als je de jouw beperkte tijd en middelen op de juiste manier inzet, meer kunt bereiken dan je nu denkt. Je hebt dus een beperkt marketingbudget en er loopt geen grote marketingafdeling bij jou rond? En toch wil je impact maken met jouw marketing en klanten binnenhalen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Het kan zeker. Mits je eerst investeert in een stevige basis en daarna door pakt met scherpe keuzes, focus en vasthoudendheid.
Impact maken met jouw marketing begint bij een stevige basis
Zonder een stevige basis wordt het lastig om impact te maken met jouw marketing. Het gevaar bestaat dat alles wat je doet of zegt een losse flodder is. Dat het niet bij de juiste mensen, jouw potentiële klanten, terecht komt. Dat het elkaar niet versterkt, maar soms zelfs tegenspreekt.
Die basis, daar moet je wel wat tijd in steken. Maar als je die hebt gelegd, dan wordt de rest zo veel makkelijker, leuker én effectiever. De basis bestaat uit een viertal stappen. Het kost wat tijd om dat te doorlopen, maar het is écht een investering in de toekomst. Een investering in meer impact.
De vier stappen voor eens stevige basis
Stap 1: Weten waar je zelf voor staat
De basis voor jouw marketing begint altijd bij jezelf. Bij waar jouw organisatie voor staat. Pas als dat klopt, dan gaan dingen soepel lopen. Kosten moeilijke dingen minder moeite en krijg jij je boodschap naadloos overgebracht. Maar wat moet je dan weten over jouw bedrijf?
Als jij het volgende voor jouw organisatie op een rijtje hebt, dan heb je een heel mooi begin:
- Kernwaarden
- Boodschap
- Thema´s
- Onderscheidend vermogen
Stap 2: Je doelgroep bepalen
Als je de eerste stap af hebt gerond is het tijd om kritisch te gaan kijken naar je doelgroep. Hoe specifieker je deze kunt omschrijven, hoe beter. Want zeg nou zelf, een beeld, blog of video voor je 18-jarige skateboardende neefje ziet er nu eenmaal heel anders uit dan die voor je 80-jarige buurvrouw. Impact maken start met keuzes maken, met het afbakenen van je doelgroep.
In dit blog lees je hoe je in drie stappen je ideale klant bepaalt.
Stap 3. Je doelgroep in kaart brengen en analyseren
Als je bepaald hebt op welke klanten je je gaat richten is het tijd voor de volgende stap. Je gaat nu je klanten in kaart brengen. Daarbij ga je verder dan puur kijken naar demografische gegevens. Veel belangrijker is om echt in de huid van je klant te kruipen. Wat zijn zijn problemen en verlangens? Wat moet hij op een dag allemaal gedaan krijgen. En welke struikelblokken komt hij daarbij tegen?
Als je het écht goed wilt doen, dan breng je ook de klantreis in kaart.
Stap 4. Zoek de match
Je hebt nu alle inzichten om aan de slag te gaan met de laatste stap: het zoeken naar de match. Waar zit de overlap tussen jouw boodschap en de behoefte van de klant? Wat betekenen jouw kernwaarden vanuit zijn of haar optiek? Met welke thema’s kun jij je klant triggeren? Bij welke problemen of verlangens van jouw klanten heb jij een passende dienst? En bij welke (nog) niet?
Scherpe keuzes maken
Bij het bepalen van je doelgroep én bij het zoeken van de match is het van belang dat je echt scherpe keuzes maakt. Hoe smaller jij de doelgroep maakt waar jij je op richt, hoe beter jij in hun huid kunt kruipen. Dit helpt je om jouw marketing op hen af te stemmen en meer klanten aan te trekken.
Ook als je de basis op orde hebt moet je elke dag opnieuw scherpe keuzes maken. Je hebt nu eenmaal niet de tijd en de middelen om alles te doen. Doe dan alleen wat er écht toe doet. En dat houdt in dat je een heleboel moet gaan schrappen. Past een Social Media kanaal niet bij jou? Of is jouw doelgroep daar niet te vinden? Schrappen! Kijkt je doelgroep (nog) geen vlogs? Schrappen! Heeft jouw doelgroep geen tijd of zin om beurzen te bezoeken? Je raadt het al… schrappen.
Bij alles wat je nu doet vraag je jezelf steeds twee dingen af:
- Past het bij mij? Bij mijn boodschap, bij mijn kernwaarden? Past het bij mijn organisatie?
- Past het bij mijn ideale klant? Bij mijn doelgroep?
Is het antwoord op één van deze vragen Nee? Dan stop je ermee. Zo maak je tijd en geld vrij voor de dingen die je wel verder gaan brengen. En daarmee ga je dan ook echt all-in. Dus luistert jouw klant elke dag wel een uur podcasts tijdens het uitlaten van de hond of zijn reis naar kantoor? Zorg dan dat jij zijn go-to podcast wordt op jouw vakgebied. En is jouw klant wars van alles wat met online te maken heeft? Laat dan kanalen als Facebook en Instagram links liggen, maar kijk waar je jouw klant wel vindt. Welke evenementen bezoekt hij? Door wie laat hij zich beïnvloeden? Waar kun jij die verbinding met hem of haar aan gaan?
Verbinden en opschalen
Heb je ontdekt via welke kanalen je jouw klant het beste kunt bereiken? Weet welke marketinginspanningen die passen bij jou en je klant? Welke boodschap echt zorgt voor verbinding tussen jou en je klant? Daar ga je veel meer van doen. Al jouw tijd en inspanningen gaan naar deze kanalen, communicatievormen, evenementen, etc. En alles wat jij doet, valt binnen dezelfde kaders. Keer op keer vertel je dezelfde boodschap. Net zolang tot jij écht bekend staat om jouw expertise. Tot je daarmee je klanten als vanzelf gaat aantrekken. En je hoeft je écht geen zorgen te maken dat je te vaak hetzelfde zegt. Dat je steeds weer diezelfde boodschap verkondigt. Pas na een aantal herhalingen gaan mensen je zien, gaan ze begrijpen waar jij voor staat. Dus maak je geen zorgen om die overkill. Dat gebeurt niet zo snel.
Maak de basis zichtbaar
Nu je de basis scherp hebt en je gestart bent met strategisch inzetten van je middelen, moet je zorgen dat je gefocust blijft. Dus zorg dat je die basis zichtbaar maakt. Dat iedereen in de organisatie snapt waar jullie voor staan. Dat iedereen weet wat erbij de klant speelt en hoe jullie daarop in kunnen spelen. En maakt het zichtbaar. Hang het aan de muur. Maak het je achtergrond van je laptop. Print het op je favoriete koffiemok. Het maakt niet uit, zolang je het elke dag maar ziet.
Het continue in beeld zijn van de basis zorgt écht dat jij meer focus houdt. Zodat al je marketinginspanningen effect hebben, zodat jij niet met hagel gaat schieten. Zo ga jij ook meer impact maken met je marketing.
Het belang van een laserfocus om meer impact te maken met marketing
Die focus houden, dat is belangrijk, want met beperkte middelen en een beperkte tijd is van groot belang dat wat je doet ook bijdraagt aan je doel. Dat het past bij de boodschap die je uitdraagt, dat het past bij het doel dat je voor ogen hebt. De weg die je in bent geslagen moet je consequent blijven lopen. Dus ga njiet al wanhopen als de klanten na 1 maand nog niet rijendik voor de deur staan. Zo werkt het nu eenmaal vaak niet, ook al zijn er genoeg coaches en marketinggoeroes die je anders willen laten geloven.
Dus houd je focus. Houd het einddoel in zicht. En blijf consequent volhouden op de door jou ingeslagen weg.

Hoi Ik ben Danielle.
Met mijn blogs wil ik je op weg helpen bij het vinden, binden en behouden van je klanten. Niet door middel van harde sales, maar vanuit verbinding. Verbinding tussen jouw organisatie, jouw merk en jouw klanten.
WIl je dat ik een keer met je mee denk? Laat dan hieronder een bericht achter.
Wil je nog meer inspiratie? Lees dan ook één van de andere blogs.
Aan de slag: maak een persona
Je bent er helemaal klaar mee. Het lijkt alsof je de klik met je klanten maar niet kunt maken. Het lijkt of datgene dat jij de wereld in slingert niet bij hen landt, dat ze niet getriggerd worden om contact met je op te nemen. Jouw posts. blogs en video's lijken hen...
Vijf valkuilen bij het in kaart brengen van de klantreis
Hoef ik je niet meer te overtuigen dat het je tijd en moeite echt waard is? En wil je echt aan de slag met (zelf) in kaart brengen van de customer journey? Mooi! Maar pas op, als je aan de slag gaat, wil je natuurlijk wel dat jouw tijd, energie en middelen goed...
Wat is een buyer persona? En wat kun je ermee?
Een persona, dat is toch net zoiets als je doelgroep? Nou, nee. Deels natuurlijk wel, hoor. Maar een persona gaat verder. Veel verder. Waar je bij doelgroep bepaling nog heel erg in algemeenheden blijft hangen, ga je bij het opstellen van een persona veel meer de...