Of het nu gaat om een nieuw logo, nieuwe website of een volledige huisstijl. Net als je de knoop hebt doorgehakt komt daar weer een opmerking “Ik vind het niet zo mooi.”. En dat maakt je weer aan het twijfelen. Twijfelen over de keuzes die je eerder hebt gemaakt. Over de lijn die je net uit hebt gezet. Klopt dat nog wel?
JA! Zeker klopt dat. Als je tenminste hebt gezorgd voor een goede basis als uitgangspunt. Als het nieuwe logo of website is gebaseerd op datgene waar jouw organisatie voor staat, jouw kernwaarden. Als het de unieke toegevoegde waarde laat zien en de boodschap duidelijk naar voren komt, dan moet je vooral doorgaan op de ingeslagen weg. De stijl of vorm is een reflectie van jouw organisatie. En niet van die van je buurman, netwerkrelatie of goed bedoelende collega-ondernemer. Het gaat immers niet om of iets mooi is, het gaat erom het passend is. Passend bij jou, jouw boodschap en jouw klanten.
Veranderen is lastig
Toen ik nog voor een landelijk opererende technische groothandel werkte, hebben we dat bedrijf opnieuw gepositioneerd. Aan de basis hiervan lagen organisatiebreed gedragen kernwaarden én een klantbelofte. Deze werden daarna vertaald naar een nieuwe huisstijl, die wel heel anders was dan de vorige. Hieraan was goed te zien welke ontwikkeling de organisatie door had gemaakt: van puur product georiënteerd naar een samenwerkingspartner die écht met je mee denkt.
En zoals vaak met veranderingen ging ook dit gepaard met weerstand. Collega’s die toch écht de vorige huisstijl veel mooier vonden protesteerden. Ik ging met hen in gesprek. Dat gesprek ging steeds over de frictie tussen mooi en passend. Mooi is voor iedereen anders, daar kun je moeilijk over discussiëren. Smaken verschillen nu eenmaal. Over passend daarentegen ging en ga ik graag het gesprek aan. En door dat te doen kreeg ik begrip en kon ik de weerstand veelal ombuigen. Sterker nog, na enkele maanden gebruikten de voormalige criticasters de huisstijl en klantbelofte maar wat graag in bijvoorbeeld in hun posts op Social media.
Een goede basis met jouw kernwaarden
Een goede basis leggen is dus essentieel. Maar hoe krijg je die goede basis? Nou, door te zorgen voor inzicht in jouw eigen kernwaarden én inzicht in de behoefte van je klant. Ga eerst altijd uit van jezelf. Waar sta jij voor? Wat vind je belangrijk? En hoe wil je dat de markt je ziet? En toets je bevindingen daarna bij je klanten. Hoe zien zij jou? Wat vinden zij dat jouw unieke toegevoegde waarde is? Welke verlangens vul jij voor hen in? Welke problemen los jij voor hen op? En waarin ben jij anders dan collega-bedrijven?
Lanceren met vertrouwen
Heb je die uitgangspunten op een rijtje? Leg dit dan eens naast je website, je blogs, je foto’s, je logo of één van je andere uitingen. Klopt het verhaal, het beeld dat je schept? Nou, dan kun jij volgende keer vol vertrouwen iets nieuws lanceren. En natuurlijk, iemand mag nog steeds iets niet mooi vinden. Smaken zullen altijd blijven verschillen. Maar als je mensen kunt overtuigen dat het bij jou en je klant past, klopt het. Einde discussie.
Extra tip
Wil je meer weten over kernwaarden en tips bij het opstellen hiervan? Vraag dan nu mijn stappenplan aan.

Hoi Ik ben Danielle.
Met mijn blogs wil ik je op weg helpen bij het vinden, binden en behouden van je klanten. Niet vanuit harde sales, maar vanuit verbinding. Verbinding tussen jouw organisatie, jouw merk en jouw klanten.
WIl je dat ik een keer met je mee denk? Laat dan hieronder een bericht achter.
Wil je nog meer inspiratie? Lees dan ook één van de andere blogs.
Zonder marketingbudget klanten aantrekken
Heb je een beperkt budget voor jouw marketing? Of misschien zelfs helemaal geen budget dat je uit wilt of kunt geven? Wanhoop niet. Ook met een beperkt budget of zonder marketingbudget kun je klanten aantrekken en impact maken. Dit kost je alleen tijd en...
Impact maken met jouw marketing? Het kan ook met beperkte middelen
Marketing heeft alleen maar zin als je er veel tijd en geld in stopt. Nou, ik geloof daar dus niet in. Ik denk dat ook jij, als je de jouw beperkte tijd en middelen op de juiste manier inzet, meer kunt bereiken dan je nu denkt. Je hebt dus een beperkt marketingbudget...
5 veel gemaakte fouten bij het bepalen van je kernwaarden
Je kernwaarden. Als ze écht kloppen vormen ze een waardevol kompas bij de verschillende keuzes die je met jouw bedrijf moet maken. Of het nu gaat om een uitbreiding van je dienstverlening, het schrijven van een nieuw blog, het maken van een advertentie of het aannemen...